Trend Teknoloji Eğilimleri

Yeni bir yıla girerken, pek çok sektör analisti, eğilimleri ve dolayısıyla pazarın geleceğini yorumluyor. Teknolojinin 2013’de tüketici, iş ve kurumsal pazarda hangi yönde gelişeceğine dair tahminleri ve eğilimleri aşağıda bulabilirsiniz;

  1. Yazılımda (Mass Market) Kitlesel Pazar Dönemi“Bulut” ve “servis şeklinde kullanım (SaaS)” olayı hızlandırdı. Artık yazılımda büyük pazarlar söz konusu. Gerçi bu olay, bazı çok uluslu yazılım firmalarının, diğer firmaları satın alması ile bu yola girmişti ve son 5-10 yılda konuşulan bir konu giderek gelişiyor ve sonuçta işdünyasında da bir standartlaşmaya, aynı şekilde iş yapmaya doğru gidiyor.

  1. Bulut Bilişim Hızlanarak YükseliyorYazılımlar kitlesel pazara dönüyor derken, “bulut” dedik. Bundan sonraki başlıkların altına bakarsanız da hep “bulut” göreceksiniz. Bulut zaten var olan bir eğilim denilse de, uzmanlar 2012 için “bulut’un asıl yükseldiği yıl oldu” diyorlar. 2013 ve sonraki 10 yil için ise kullanımın çeşitlenmeye başlayacağı öngörülüyor.

    Tablet ve akılı telefon kullanan kişi sayısındaki artışın bulut kullanımını patlatacağı tahmin ediliyor.

    Şirketlerin ise genel (public) bulut servislerini daha çok kullanmaya başlayacağı düşünülüyor. Ama bunun için de, servis sağlayıcılarının ve telekom firmalarının, çeşitli iş modellerini ortaya koymaları gerekiyor. Gelir kaynakları ve kar marjları düşmekte olan servis sağlayıcılar için bu konu adeta bir can simidi durumunda.

    Maliyetlerin aşağı çekilmesi ve güvenlik konusunda daha ileri uygulamaların ortaya konması ile birlikte “Sağlık” gibi dikey endüstriler, bulut kullanımını arttıracak olarak yorumlanıyor. Büyük sunucuların önümüzdeki 10 yılda buluta ve hatta özel değil, genel bulta taşınması bekleniyor.

  2. Büyük Veri Daha da Büyüyor, 2013 Büyük Veri Yatırım Yılı Olacak“Büyük veri” tanımı nispeten yeni bir tanım ama teknoloji ve ilgili süreçler çoktandır mevcut ama büyük veri 2012’de daha fazla konuşulmaya balandı. Teknoloji gelişirken, son 3-5 yılda üretilen verinin hacmi ve tipleri katlayarak artıyor.

    Büyük verinin yönetimi, müşteriyle ilişkiye yeni boyutlar getirirken, karar verme süreçlerine de veri analizini taşıdı. Örneğin; bir kişinin digital ayakizlerini takip ederek kişiye özel pazarlama modelleri oluşturmak mümkün hale geldi.

    Önümüzdeki yıllarda, büyük veriyi analiz etme başarısı, ticari avantaj haline dönüşecektir. Sosyal medya ve açık kaynak entegrasyonu ile birlikte, bulut kullanımının olgunlaşması bekleniyor. Bu nedenle de 2013’de büyük veriye yönelik projeler ve yatırımlar artacak.

  3. Şifre’nin Sonu Geldi; Kimlik Yönetimi Daha Gelişmiş Yöntemlerle YapılacakKurumsal kullanıcılar artık zaman ya da yer sınırı tanımıyor. Bulut servislerinin artması ve çok çeşitli cihazların kullanılmaya başlanması ile birlikte, bildiğimiz geleneksel bilişim çerçevesi de değişiyor.

    Güvenlik profesyonelleri şimdi, hiç olmadığı kadar çok sayıda cephede ve sınırsız bir savaş karşısındalar. Buna karşılık ellerindeki tek araç ; kimlik. Artık kimlik daha önemli hale geliyor. Ama bildiğimiz “şifre (password)”nin sonu geliyor.

    Artık daha gelişmiş kimlik doğrulama yöntemleri göreceğiz; risk-tabanlı doğrulama yöntemleri oluşacak.Bir kısmı bugün kullanılmaya başlanan, yol oluşturma, görüntü tanıma, mobil telefon bazlı doğrulama, sesli ya da görüntülü biyometrikler gibi yöntemler göreceğiz. İçerik-bazlı güvenlik yöntemleri geliyor.

  4. CIO’lar Cihazları Değil Uygulamaları Yönetecek, DevOps Yükseliyor Akıllı mobil cihazlar, kendi cihazını getir (BYOD), bulut bilişim, büyük veri ve güvenlik bunlar bugünün CIO’larının işini zorlaştıran yeni teknolojik eğilimler. Ama 2013’de Bilgi İşlem Yöneticilerinin derdi cihaz yönetmekten çok uygulama yönetmeye yönelecek. Servislerin buluta yüklenmesiyle birlikte, kullanıcılar altyapı ile ilgilenmeyi bırakacaklar. DevOps yükselirken, ITIL benzeri geleneksel çerçevelerin yeniden yapılandırılması gerekecek.

    Kurumsal bilişim yapılanması çok karmaşık hale gelmekte olduğu için, geliştiricilerin, test edicilerin ve süreç sahiplerinin çevik bir sistemi birlikte oluşturmaları ve DevOps’un kullanıcı tecrübeleri bazlı tasarımı öne çıkardığı görülüyor. Bugün kod’un ilk satırından önce tüm çerçevenin ve süreçlerin incelenmiş olması şart haline geliyor.

    2013 yılında bilişim sistemlerinin arkasındaki motivasyon “rekabet” olacaktır. CIO’ların uçtan uca modeli, şirketin rekabet üstünlüğüne fırsat verecek şekilde, kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde oluşturması ve yönetmesi gerekiyor. Bunu yapabilmek için de CIO’ların bir cins “İş Servisleri Yaratıcısı ve Bütünleştiricisi” olmaları bekleniyor. Bilişim departmanlarının şirket için güvenilir bir danışman, servis aracısı ve kalite güvence yöneticisi olması öngörülüyor.

    IT departmanları daha önce teknolojinin sahibi ve yöneticisiyken, artık iş süreçlerinin komisyoncusu haline geliyor. SaaS, PaaS ve IaaS, anahtar teslimi ve altyapı ihtiyacı azalmış bilişim kapasitesi sağlıyor.

  5. Sağlık, Ulaşım gibi sektörlerde Bilişim Uygulamaları Uzmanlar, 2013’de artık online doktor muayenelerinin görülebileceğini düşünüyorlar. Bunun önemli bir adımı; vücut sensörlerinin kullanımı olacak. Bugün kan basıncından, kalp atışlarına kadar herşey sensörlerle ölçülebiliyor. Kablosuz olarak sisteme aktarılabiliyor. Doktorunuzun ekranına iletilerek, karar vermesini kolaylaştırabiliyor.

    Zaten sensörlerdeki gelişmeler inanılmaz boyutlarda. Bildiğiniz herşey bu sensörlerle akıllı hale gelebiliyor. Örneğin yollar. 2013’de sürücüsüz otomobil gibi konularda da başdöndürücü gelişmelere rastlayacağız.

    Diğer yandan evlerin uzaktan cep telefonları ile yönetiminin en sonunda hayata geçebileceği ve yoğun kullanılabileceği düşünülüyor.

  6. Mobil Cüzdan Artık Gerçek Hale GelecekMobil telefonların küçük rakamlar için nakit ödeyici ve büyük rakamlar için kredi kart olarak kullanımının da 2013 yılında hayata gçebileceği düşünülüyor. Hali hazırda bu uygulamalar var ama kullanımları sınırlı. Muhtemelen bu tür ödemelere yönelik kampanyalar göreceğiz.
  7. LTE (4G) Kapsaması ve Kullanımı ArtıyorÜlkemizde lisansının nasıl verileceği tartışılmaya başlanırken, uzmanlar dünyada LTE yayılımının artacağı görüşündeler. 2013’de LTE’li cep telefonları satışlarının da artacağı öngörülüyor.
  8. Pil Ömürlerinde GelişmeAkıllı telefonların ve benzeri mobil cihazların kullanımı artarken, en önemli bileşenlerden biri olan pillerin değişmemesi beklenemez. Büyük ekranlar, daha yüksek çözünürlük, daha çok hız ve daha güçlü işlemciler, daha uzun bir pil ömrü gerektiriyor. Ama zaten bu konuda pek çok çalışma mevcut.

    Son 10 yılda CPU gücü 153 kat artarken, pil ömürleri 2’ye katlandı. Bireysel kullanıcılar herşey yapmak istiyor ve piller hemen bitiveriyor. Ama sadece pillerin gelişmesi değil, yanısıra güç kullanımının optimizasyonu ve network verimliliği üzerinde de çalışılıyor.

  9. Ses TanımaApple’ın Siri’si, birden ses tanımaya merakı arttırdı. Uzmanlar göre, 2013’de geliştiricilerin uygulamaları ya da yazılımları içine ses tanıma eklediklerini göreceğiz.

Türk internet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir